Akuttandvård

Boka akuttid

Det säger sig självt att man vill få hjälp så fort som möjligt om man anser sitt ärende vara akut. Dock är det inte alla tandläkare som har möjlighet att ställa upp dörren till väntrummet för att låta människor dyka upp när de behöver. Även de som är akuttandläkare i Stockholm kan ha krav på att man först skall boka en tid innan man kommer till mottagningen. Det är inte alla gånger man har möjlighet att ringa till kliniken för tidsbokning men vi erbjuder även möjlighet att boka via internet.

Detta är någonting som har blivit allt vanligare både när det gäller sjukvård och tandvård. I takt med att allt fler använder sig av bärbara enheter och telefoner som möjliggör internetanvändning, kanske vi får se ännu fler som väljer dessa tekniker för att låta patienter lägga in tidsbokningar själva.

tandläkare akut ingrepp

Andra tidsperspektiv

Någonting som skiljer tandvården från sjukvården är riskerna. Det kan vara riktigt farligt att vänta med att åka till akuten om någonting inträffat. Tandvården innebär inte samma typ av direkt nöd. Förvisso är tandvärk någonting som kan göra väldigt ont, och en inflammation i ens tandkött kan göra det nästintill omöjligt att äta eller dricka.

Dock är det inte livsfarligt att ha ont varför många väntar med att åka till sin tandläkare till dagen efter. När man skall boka akuttid är det inte alltid man kan få möjlighet att komma in till behandling direkt. Många gånger behöver man vänta någon dag och ifall detta känns helt och hållet omöjligt kan man ofta få tid hos någon av våra akut tandläkare.

Förebygga smärtor

Även om det sägs många gånger är det inte fel att understryka vikten av att förebygga och underhålla. När man kommer in akut till en tandläkare kan det handla om att man fått en tand avbiten eller slagen ur munnen. Detta är svårt att förbereda sig på. Dock är det inte heller ovanligt att man kommer in för att man har hål i en tand och därför fått mycket ont.

När man kommer in på en så kallad akuttid till vår tandläkarmottagning, är det ofta någonting man kunnat slippa ifall man kontinuerligt besökt kliniken för undersökningar. Dessutom gör man ju det mesta av jobbet själv genom att borsta och hålla rent i munnen. Detta är någonting som är billigare än att gå till tandläkaren och dessutom någonting som är mycket effektivt.

Sök hjälp direkt vid feber

Akuta besvär bör aldrig förbli obehandlade. Det är mer regel än undantag att problemen förvärras med tiden. Om du har feber ska du alltid söka vård omedelbart, men tandvärk kan göra nog så ont och kräva snabb behandling. Ju snabbare åtgärder sätts in, desto mindre är risken för större komplikationer.

Tandvärk beror oftast på inflammation eller infektion i pulpan eller i benet kring tandroten, men det kan också bero på s.k. parodontit, som innebär att tandens fäste är inflammerat. Inflammation kan orsakas av obehandlade hål i tänderna.

Besvär med visdomständer är en vanlig anledning att man söker sig till en tandläkare akut. Det är bra, eftersom en inflammation från en visdomstand kan sprida sig vidare ned i halsen och orsaka mer allvarliga infektioner. Visdomstanden behöver ofta dras ut, men man kan först behöva en penicillinkur för att infektionen ska gå tillbaka. 

Kontakta oss om du har några frågor eller är osäker på om du behöver akuttandvård. 

Välkommen att kontakta oss så ordnar vi en tid så snart som möjligt!