Bettfysiologi

Bettfysiologi är att specialområde inom tandvården som syftar till att reda ut och behandla funktionsnedsättningar i käkleder och käkmuskulatur. Bettfysiologi utförs av en specialutbildad tandläkare, en så kallad bettfysiolog.

”Besvären kan vara både stressrelaterade eller fysiologiska, eller en kombination av båda”

Har man ofta huvudvärk eller smärta i käkarna och öronen kan det vara ett tecken på att något är på tok i käkmuskulaturen eller bettet. Besvären kan vara både stressrelaterade eller fysiologiska, eller en kombination av båda, och bettfysiologen börjar alltid med att göra en grundligt undersökning för att reda ut vad som är roten till besvären.

Många orsaker, många lösningar

Är besvären stressrelaterade kan oftast stressterapi vara en lösning. En bettskena hjälper också till att skydda tänderna slappna av tuggmuskulaturen, vilket avlastar käklederna. Har man ett bett som inte tillåter käkarna at slappna av kan en slipning av tänderna vara nödvändig för att rätta till bettet.

tandmodell bett

I riktigt svåra fall kan ibland en operation bli aktuell, men de flesta patienter kan bli hjälpta av betydligt mindre åtgärder. Som synes finns många orsaker till smärta relaterade till käkmuskulaturen och bettet, men också många behandlingsmetoder. Våra bettfysiologer hjälper dig att identifiera dina problem och att komma tillrätta med dem. 

Du ska inte behöva stå i kö när du behöver en tandläkare akut!