Snarkskena

Om du har problem med snarkning eller med andningsuppehåll när du sover, så kallad sömnapné, kan en snarkskena vara lösningen. En snarkskena, eller antiapnéskena som den också kallas, är en bettskena som korrigerar ditt bett när du sover.

”Snarkskenan hindrar tungan från att falla bakåt och täppa igen gommen, den vanligaste orsaken till sömnapné och snarkningar”

En anpassad, specialgjuten snarkskena är formad efter din gom. Den drar fram underkäken ungefär en halv centimeter och hindrar därigenom tungan från att falla bakåt och täppa till luftvägarna, den vanligaste orsaken till andningsuppehåll och snarkningar. En snarkskena hjälper även mot tandgnissling och är i likhet med en bettskena alltså skonsam mot dina tänder.

Specialanpassat är bäst

Man kan köpa snarkskenor i butik, till exempel på internet eller på ett apotek, men för att en snarkskena verkligen ska fungera som det är tänkt är det bäst att den formas efter din mun. Efter remiss från läkare kan du komma till oss, så hjälper våra specialisttandläkare dig att göra en avgjutning av din gom och ta fram en anpassad snarkskena till dig.

Snarkskenan tillverkas av hårdplats i ett laboratorium. Du som blivit ordinerad en snarkskena av medicinska skäl kan få större delen av kostnaden för snarkskena betald av landstinget.

 

 

 

Du ska inte behöva stå i kö när du behöver en tandläkare akut!