Akut tandvärk - Orsaker och åtgärder

Många beskriver akut tandvärk som något av det värsta de varit med om i smärtväg. Och det kan verkligen göra förskräckligt ont att ha värk i en tand. Inuti tanden finns en stor mängd nerver och när de utsätts för infektioner eller yttre våld gör det oftast väldigt ont.

”Om du väntar för länge med att uppsöka akuttandläkare är risken stor att smärtan ökar och att skadorna på tanden blir större”

Om du har molande, ihållande värk i en tand ska du så snart som möjligt vända dig till en tandläkare akut för att kolla upp vad det rör sig om. Likaså om ditt tandkött är svullet eller om du har ihållande ilningar. Om du väntar för länge är risken stor att smärtan ökar och dessutom riskerar eventuella skador på tanden att bli större.

Varför gör det ont?

Tandvärk kan ha flera orsaker. Den absolut vanligaste kallas pulpit och är en form av långtgående karies. När kariesbakterierna når tandnerven, pulpan, blir den inflammerad och orsakar svår värk. Pulpit känns först som en pulserande värk som tilltar. Till slut är det svårt att säga precis vilken tand smärtan kommer ifrån. Du kan också drabbas av feber.

kvinna med tandvärk

Om du har drabbats av pulpit kan du behöva göra en rotfyllning. Tanden rensas då från bakterier och pulpan avlägsnas. Därefter fyller vi tanden med ett speciellt rotfyllningsmaterial varpå tanden förses med en ny krona.

Blottade tandhalsar och tandlossning

Blottade tandhalsar kan vara en annan orsak till akut tandvärk. Om man tar i för hårt när man borstar tänderna, eller använder en för mjuk borste, kan man råka slipa bort tandemaljen från tandköttskanterna, varpå tandroten blottas och orsakar smärta. Det första du ska göra om du fått blottade tandhalsar är att byta till en mjukare tandborste samt se över din borstteknik. Du bör även undvika tandkrämer som innehåller slipmedel. En behandling du kan göra själv är att sätta tandkräm på de berörda områdena med fingret och låta det sitta kvar. Det en tandläkare kan göra är att lackera tandhalsarna med ett fluorlack eller att fylla igen gliporna med plast. I vissa fall kan man även göra en tandköttstransplantation.

Om tänderna känns lösa och blöder och detta är förenat med stor smärta har du antagligen drabbats av tandlossning. Tandlossning beror på att tandköttet bryts ner av bakterier. Ju mer tandköttet luckras upp, desto längre in tränger bakterierna och till slut har de nått ner till tandfästet, varpå benet kring tanden drar sig tillbaka och tanden blir lös.

Tandlossning gör väldigt ont och är mycket obehagligt. Dessutom är det ett exempel på hur viktigt det är att snabbt uppsöka en akuttandläkare vid smärta i tänderna. Det kan mycket väl vara förstadiet till tandlossning och då gäller det att så snabbt som möjligt sätta in åtgärder.

Andra orsaker till akut tandvärk

Andra orsaker till akut tandvärk kan till exempel vara en fyllning som behöver slipas ner eller en visdomstand som är på väg att tränga fram och trycker mot den intilliggande tanden. Det kan såklart också bero på yttre våld mot tanden. Det här är saker som vi kan åtgärda vid ett besök. Det går oftast att få en akuttid samma dag, så känner du smärta ska du höra av dig så snart som möjligt.

Att förebygga akut tandvärk

God tandhygien är medicinen för att slippa drabbas av akut tandvärk. Borstning med fluortandkräm minst två gånger om dagen, rengöring med tandtråd och mellanrumsborste, samt att undvika att småäta är de främsta tipsen. Regelbundna besök på tandläkarmottagning garanterar också att eventuella problem kan upptäckas innan de orsakar smärta.

Och känner du en växande, molande värk i en tand – kontakta oss så snart du kan så att vi kan hjälpa dig.

Välkommen att kontakta oss så ordnar vi en tid så snart som möjligt!
24 Jan 2018