Är vaping eller e-cigaretter farligt för tänderna?

De senaste åren har e-cigaretter blivit något som många väljer istället för vanliga cigaretter. E-cigaretterna har marknadsförts som ett mera hälsosamt alternativ. Dock har ny forskning visat att e-cigaretter och vapes också är farliga. När det kommer till tänder och tandkött så spelar det ingen roll om du vapear eller röker vanliga cigaretter, båda delarna leder till inflammationer i tandköttets celler vilket i sin tur orsakar skador och sjukdomar i munnen.

Dessutom innehåller vape många gånger socker som en smakförhöjare vilket bidrar till ökade skador på tänderna. E-cigaretter finns att få i många olika smaker, inte sällan sådana som kan vara lockande för barn och ungdomar.

Exakt vilka skador det blir av att vapea eller använda e-cigaretter är svårt att säga då man inte kunnat göra några längre studier eftersom fenomenet är relativt nytt. Men det som man kan konstatera är att det inte är i närheten av att vara det hälsosamma alternativet som det marknadsfördes som först.

Vad händer med tänderna när man röker e-cigaretter?

Tänderna missfärgas av röken, de blir brunare. Vaping missfärgar inte i lika hög grad. Tandköttet och käkbenet skadas och det medför en betydligt större risk för tandlossning. Det finns ett tydligt samband mellan rökning och sämre munhälsa även om rökningen också maskerar många av de problem som uppkommer. Hos en icke-rökare så blöder tandköttet när det blir inflammerat men hos en rökare så gör det inte det eftersom rökning leder till kärlsammandragning och sämre blodcirkulation.

På så sätt kan rökare få betydande skador på benfästet som är osynligt för blotta ögat. Inflammation i munnen som får fortgå utan behandling gör att tandrörligheten ökar, det beror på att de stödjande vävnaderna som håller tänderna på plats har förstörts under sjukdomsförloppet. När detta händer kan tandköttet också dra sig tillbaka och rotytan blottas. Rotytan är inte lika hård som kronans emalj, vilket också ökar risken för karies på den exponerade rotytan.

Vad händer i kroppen när man vapear?

Om den vätska som du vapear innehåller nikotin så kommer det bli både en kortverkande och en långverkande reaktion i hjärta och kärl. Nikotin är ett gift som är starkt beroendeframkallande. Den nikotinhalt som är i vapevätska kan vara både högre och lägre än i vanliga cigaretter. Det har också framkommit att innehållsdeklarationer för vapevätska inte alltid stämmer med det faktiska nikotininnehåll som finns.

Vaping orsakar en retning i munhåla och lungor då du andas in en hälsofarliga partiklar såsom cancerframkallande aldehyder och metaller.

Eftersom vaping är relativt nytt så finns det inte så mycket forskning på vad långvarigt bruk kan leda till eller vilka problem en person som vapear ett fåtal gånger stöter på om 10-20 år. Studier har visat att ämnen som är relativt ofarliga i sin fasta form kan bli mycket mera skadliga när de andas in. Till exempel så var det en epidemi i början av 2000-talet där amerikanska arbetare som jobbade med att tillverka popcorn med smörsmak utvecklade kronisk bronkiolit. Smörsmaken på popcornen var syntetisk och gjordes av diacetyl. Diacetyl är inte särskilt farligt i fast form men i förångad och inandningsbart blev det betydligt mera skadligt. Idag är diacetyl ett ämne som ibland återfinns i vape-vätska.

Under 2019 kom rapporter från USA om individer som använt e-cigaretter och som sedan drabbats av olika typer av sjukdomar i lungor och luftvägar. Ibland har de också drabbats av andra problem som buksmärta, illamående och kräkningar. Syndromet har kallats EVALI (e-cigarette, or vaping, product use associated acute lung injury). Man har i USA konstaterat att drygt 60 personer dött av EVALI, men uppskattar att mörkertalet är stort.

Tips och råd kring vaping

De allra flesta idag vet att rökning är lika med livsfara. Exakt vad som händer när man vapear, vilka ämnen som man får i sig och vad det leder till i längden är fortfarande oklart. Mycket tyder på att vi kommer se skador och sjukdomar som orsakats av vaping i framtiden.
Vaping är inte ett alternativ till vanlig rökning. Det absolut bästa är att inte röka överhuvudtaget.

Välkommen att kontakta oss så ordnar vi en tid så snart som möjligt!
1 Feb 2022