Kan man dra ut en tand med hjälp av ett snöre fäst i dörren
Myter är ofta väldigt livskraftiga – för vem vill inte tro på en riktigt bra historia?
Även när det handlar om tandvård finns det en hel del seglivade myter. Vem minns inte Emil i Lönneberga som försökte dra ut en tand på pigan Lina med hjälp av ett snöre och en häst. Ingen rekommendabel metod, den riskerar att skapa mer skada än nytta. Gå till tandläkaren istället!
Här slår vi hål på några andra vanliga myter kring tandvård.
Dåliga tänder går i arv
Visst finns det vissa ärftliga faktorer som kan påverka tandhälsan, som exempelvis salivens sammansättning. Men att dålig tandhälsa skulle gå i arv stämmer inte, sunda matvanor och bra skötsel av tänderna är viktigare. Ät mindre sött, se till att ha regelbundna måltider och borsta tänderna ordentligt, använd gärna tandtråd också.
Tandhälsa är sämre på grund av graviditet
Visserligen är karies vanligare under graviditeten, men det har inget att göra med hormoner eller att barnet skulle stjäla kalcium från mamman. Även här handlar det om matvanorna som påverkar, gravida tenderar helt enkelt att småäta mer. Dessutom kan kräkningar och sura uppstötningar påverka PH-värdet i munhålan.
Det finns tandkräm som bleker tänderna
Så kallade “whitening sýstems” som ofta marknadsförs bleker inte tänderna. Det som händer är att dessa produkter innehåller ett slipmedel som tar bort ytliga fläckar. Nackdelen är dock att denna hyra sliter på emaljen och kan även irritera tandköttet.
Lägg en tand i Coca-Cola så löses den upp på ett dygn
Visst kan man få hål i tänderna av läsk, det är det nog ingen som ifrågasätter. Men att en tand skulle frätas bort på 24 timmar om man lägger den i ett glas läsk är förstås inte sant. En svensk studie visade att denna process skulle ta ett helt år. Det är faktiskt så att exempelvis vin fräter mycket mer på tänderna än läskeblask.
Behovet av tandvård ändras med åren
Generellt sett har yngre personer bättre tandhälsa än äldre, men de största variationerna finns mellan individer. Vissa har helt enkelt starkare tänder än andra. I alla åldrar finns det individer med stort behov av tandvård.
Tandhälsan försvann med fluortanten
1960-talets satsning på fluortanten var lyckosam för att lära yngre generationer att borsta tänderna. Den obligatoriska tandsköljningen försvann, men det har inte påverkat våra ungas tandhälsa nämnvärt, idag är finns det fluor i tandkräm och andra produkter som kompenserar för tantens försvinnande från skolorna.
Snus är bra för tänderna
Snus har högt PH-värde och kan hjälpa till att neutralisera syraattacken efter en måltid. Men det höga PH-värdet i snus kan även fräta på tandköttet. Snusning orsakar nästan alltid skador på tandköttet. Totalt sett är det alltså inte bra för tänderna att snusa.
Andra inlägg
- Akut tandvärk - Orsaker och åtgärder
- Är vaping eller e-cigaretter farligt för tänderna?
- Spricka i tanden - Så får du hjälp
- Olycksfall i hemmet – välj rätt försäkring
- Blödande tandkött - Orsaker och åtgärder
- Tillfällig lösning vid utslagna tänder
- Vilket godis är farligast för tänderna?
- Tandskador vid ungdomsidrott
- Så blir du av med sura uppstötningar