Akut tandvärk | Produkterna som lindrar smärtan

Att ha smärta i en tand är för många det värsta man kan vara med om i smärtväg. Få saker kan göra så ont som en värkande tand, och för det mesta gäller det att så fort som möjligt ta sig till en akut tandläkare, eftersom smärta i en tand i regel betyder att någonting är fel. Det kan till exempel vara en tand som har spruckit, eller att man fått så långtgående karies att bakterierna tagit sig in till tandnerven och orsakat pulpit. Det gör fruktansvärt ont och smärtan ökar bara hela tiden.

”Att bli helt smärtfri vid till exempel pulpit är för det mesta inte möjligt, men minsta lilla lindring brukar kännas otroligt skönt”

Men även hos akutmottagningar brukar man oftast få vänta ett tag och under tiden man väntar hemma vill man ju så klart bli av med det mesta av smärtan. Att bli helt smärtfri vid till exempel pulpit är för det mesta inte möjligt, men minsta lilla lindring brukar kännas otroligt skönt. Här följer några förslag på produkter som kan lindra smärtan medan du väntar på att få komma till en akut tandläkare.

Smärtstillande tabletter

Det här är antagligen det av vetenskapen mest sanktionerade sättet att bli av med smärta. Alvedon, Ipren, Panodil, Voltaren - det finns många smärtstillande medel på marknaden och man får ta det som finns hemma. En kombination som brukar rekommenderas av sjuksköterskor är Alvedon och Ipren, som kompletterar varandra på ett bra sätt och hjälper dig att bli av med mycket av smärtan vid tandvärk. Du bör inte ta smärtstillande tabletter oftare än var fjärde timme.

Livsmedel som fungerar mot smärta

Många växter har antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. Att tugga på någon av dem kan lindra och även i viss mån hjälpa mot inflammationer. Du måste dock alltid uppsöka en tandläkare i samband med en större inflammation i munnen.

Kryddnejlika kan tuggas, eller läggas i varmt vatten och gurglas. Kryddnejlika innehåller eugenol som är både antiseptiskt och lokalbedövande.

Vitlök kan krossas och sedan bres ut över tanden. Detta kan lindra smärtan. Vanlig lök kan också fungera. Även persilja fungerar för vissa, så man tar väl helt enkelt det man tycker smakar bäst och känns effektivast.

Vissa tycker att glass lindrar. Risken är dock att den som lätt får ilningar i tänderna upplever att glassen snarare gör problemen värre. Glass är ju dock mycket trösterikt, vilket kan vara skönt när man har ont.

Whisky, rom och annan sprit
Starksprit har bakteriedödande och smärtlindrande egenskaper och att gurgla med rom eller whisky kan vara mycket effektivt. Se dock till att inte dricka för mycket innan du ska till tandläkaren, utan gurgla och spotta ut.

Gå alltid till akut tandläkare

Förhoppningsvis får du lindring genom någon av metoderna ovan, men även om du känner dig bättre måste du alltid besöka en tandläkare om du har ont. Risken är annars att problemen bara blir värre och värre. Boka därför tid med en akuttandläkare så snart du kan.

Välkommen att kontakta oss idag!
28 Nov 2018