Blödande tandkött - Orsaker och åtgärder

Varför börjar tandköttet blöda?

Varje gång du äter söker sig bakterier till matresterna på och mellan dina tänder. Om dessa bakterier inte avlägsnas ordentligt kommer det i slutändan att leda till plack som i sig drar åt sig fler bakterier. Kroppens svar på denna bakterieansamling är att utlösa en inflammation, något som leder till att tandköttet blöder och drar sig tillbaka. Får detta pågå för länge kommer bakterierna så småningom att kunna tränga ända in till benet runt tandroten och luckra upp det, vilket leder till att tanden blir lös, så kallad tandlossning.

Tandlossning är relativt vanligt i Sverige och drabbar många över 50. Det gör mycket ont och är så klart obehagligt.

Hur man behandlar ett blödande tandkött

Så ett blödande tandkött är i allra högsta grad ett tecken att ta på allvar. Det betyder att du inte rengjort dina tänder ordentligt. Särskilt svårt kan det vara att få rent på tandytorna närmast tandköttet. Här fordras tandborstning med mjuk borste minst två gånger per dag. Dessutom måste du använda tandtråd och mellanrumsborste för att komma åt där inte tandborsten når. I perioder kan även ett bakteriedödande medel vara ett bra komplement.


tandtråd bra mot blödande tandkött

Det som är positivt är att denna varningsklocka faktiskt oftast fungerar. De flesta som drabbas av blödande tandkött tar reda på varför tandköttet blöder och gör någonting åt det. Om tandköttet blöder och man är extra noga med tandhygienen, ska inflammationen vanligtvis ge med sig inom någon vecka och tandköttet se friskt ut igen. Ett friskt tandkött är blekt rosa och blöder inte. Om inflammationen inte går över kan du ligga i farozonen för tandlossning och du bör omedelbart kontakta oss för att få hjälp.

Kan vara tecken på bristande munhygien

Ett blödande tandkött är så klart ett tecken på att någonting inte står rätt till i munnen. Ett friskt tandkött blöder inte, inte ens om du petar på det med en tandpetare eller om du biter i något hårt.

”Ett blödande tandkött är resultatet av att du inte skött din munhygien tillräckligt”

Om ditt tandkött blöder beror det på att bakterier har fått sitta för länge på eller runt om dina tänder. Ett blödande tandkött är alltså resultatet av att du inte skött din munhygien tillräckligt.

Rökares tandkött blöder inte

Den som röker får sällan blödande tandkött. Detta beror inte på att rökares munhygien är bättre utan på att blodkärlen i tandköttet drar ihop sig. En rökare kan lida av långt gången tandlossning utan att tandköttet blöder, så som rökare är det viktigt att man är extra noggrann med att sköta sina tänder. Det bästa är förstås att sluta röka helt.

Att förebygga blödande tandkött

För att tandköttet inte ska drabbas av inflammationer är det viktigt at borsta tänderna två gånger dagligen med en mjuk tandborste, samt att man rengör ordentligt med tandtråd, gärna en bit upp längs tanden under tandköttet. Använd även mellanrumsborstar för att komma åt ordentligt. Börjar ditt tandkött blöda, var extra noga med det området till inflammationen lagt sig och undvik sedan att slarva där.

Fortsätter tandköttet att blöda även efter en veckas behandling - kontakta oss och boka en akuttid så hjälper vi dig!

Välkommen att kontakta oss så ordnar vi en tid så snart som möjligt!
11 Oct 2021