Kan man gå till tandläkaren under Coronaepidemin?

Många undrar om man kan gå till tandläkaren under Coronaepidemin. Svaret är för det mesta ja, så länge man är frisk och inte tillhör en riskgrupp.

Covid-19, den sjukdom som det nya Coronaviruset orsakar, har skakat om världen och utsatt de flesta samhällen för svåra prövningar. Äldre och människor i riskgrupper har ombetts stanna hemma och alla människor har ombetts att inte i onödan uppsöka vården. Vad gäller tandvård så tog många mottagningar det försiktigt i början, men de flesta håller idag öppet för alla som är friska. Detta gäller även oss på Solna Dental.

Friska kan gå till tandläkaren

De flesta tandläkarmottagningar håller idag öppet för patienter som är friska. Det gäller även i Stockholm, som ju hittills varit värst drabbat av Covid-19. Vi, liksom de flesta andra mottagningar, kontrollerar varje morgon temperaturen på personalen och alla som visar tecken på feber eller andra symtom skickas hem. Detta gäller även personal med sjuka familjemedlemmar. All personal på mottagningen har munskydd och skyddskläder, och sammantaget är risken att bli smittad hos tandläkaren minimal.

Det gör att är du frisk och inte tillhör en riskgrupp så behöver du inte avboka din tid, utan kan komma till oss som vanligt. Du kan även boka akut tandläkare om du har akuta tandbesvär som du vill att vi ska ta oss en titt på. Vill du bara ha en regelbunden undersökning så går det också bra, men kan du vänta så rekommenderar vi det.

Reglerna varierar

Går du till en annan tandläkare än Solna Dental så är chansen är stor att de ungefär samma förhållningssätt som vi. Reglerna varierar dock mellan kommuner och även mellan mottagningarna, så det är alltid bäst att kontakta den aktuella kliniken och höra om de tar emot patienter som vanligt. Vissa mottagningar kanske inte utför icke nödvändig tandvård, tar bara emot barn och unga och så vidare.

Akut tandvård

Akut tandvård måste utföras, och har du ett akut tandbesvär och samtidigt tillhör en riskgrupp eller är över sjuttio, så kommer vi trots våra restriktioner att göra allt vi kan för att kunna hjälpa dig. Kan vi inte ta emot dig när du behöver hjälp finns det dock andra akuttandläkare i Stockholm som vi kan hänvisa dig till, så du behöver aldrig oroa dig för att du ska stå utan tandvård om du får akuta besvär.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Överlag kan du känna dig trygg när du besöker oss och vi kommer att se till att du inte löper någon risk att bli smittad. Vi följer dagligen Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ändrar våra rutiner direkt om läget i Stockholm skulle ändras. Du hittar alltid aktuell information här på sidan om vad som gäller. Har du frågor om hur vi arbetar utifrån Corona så är du varmt välkommen att kontakta oss.

Trygga och kunniga akuttandläkare
22 Jun 2020