Ring inte 112 för akuta tandbesvär

Det är tyvärr många som ringer det nationella nödnumret 112 i onödan. SOS alarm uppger att så många som en tredjedel av samtalen de tar emot borde ha gått någon annanstans. En del till en tandläkare. Visst är det förståeligt att den som håller på att bli tokig av stark smärta i en tand och inte vet vart hen ska vända sig, till slut ringer 112 för att få hjälp. SOS alarm har dock ingen möjlighet att hjälpa den som har ont i tanden.

”Problem med en tand är ingen konstig anledning att ringa ett nödnummer, men man får ingen hjälp hos 112 om man har ont i tanden”

Tandvärk kan göra väldigt ont, men det är så gott som aldrig farligt. Det är också så att akut tandvård görs för att lindra patientens smärta, inte för att patientens liv hänger på det. 112 är ett nödnummer som används för att kontakta såväl polis och brandkår som sjukvård.

kvinna svarar i telefon med headset

Belastningen är hög och de operatörer som sitter och tar emot samtal har oftast bara några sekunder på sig att avgöra vem som behöver hjälp och inte. Det skapar frustration och tidsnöd när folk hör av sig om allt möjligt. Problem med en tand är som sagt ingen konstig anledning att ringa ett nödnummer, men man får ingen hjälp hos 112 om man har ont i en tand.

Kontakta en akuttandläkare

När du har akut smärta i en tand eller fått någon tandrelaterad skada, ska du i stället vända dig till en akuttandläkare. Det finns ett fåtal akuttandläkare som har öppet dygnet runt, men oftast är en akuttandläkare en klinik som håller öppet extra länge på kvällen och på helgerna för att ta emot patienter med akuta besvär, vanligtvis svår tandvärk och krossade eller utslagna tänder. Det finns ingen drop-in hos en akuttandläkare utan man måste boka en tid först. Hos oss kan du boka en akuttid både via telefon eller här på vår hemsida, och du får oftast en tid inom det närmaste dygnet.

Sök hjälp direkt

Börjar du känna smärta i en tand är det alltid bäst att söka kontakt med en akuttandläkare på en gång, eftersom smärtan antagligen inte kommer att gå över. Har det en gång väl börjat göra ont i en tand kommer det antagligen bara att bli värre. Vissa typer av tandsjukdomar, som pulpit, kan till sut göra fruktansvärt ont och kännas som att hela käken värker. Det går inte att vare sig sova eller äta. Klart det känns rimligt att ringa 112. Men som sagt, ring oss i stället. Är det i mitt i natten, pröva att ta en Ipren och två Alvedon, det brukar kunna lindra.

Om du behöver hjälp att hitta en akuttandläkare

Befinner du dig på en plats där du inte känner till några akuttandläkare kan du istället ringa vårdguiden på 1177 och få hjälp att hitta en akuttandläkare i närheten. Du kan även få hjälp med förslag på hur du kan lindra smärtan. Men som sagt, du måste alltid boka en tid hos mottagningen innan, det går nästan aldrig att bara dyka upp på en mottagning och förvänta sig hjälp. Tandvårdsmottagningar har ofta stor beläggning av kunder, särskilt om det rör sig om en akutmottagning med kvälls- eller helgöppet.

 

Välkommen att kontakta oss så ordnar vi en tid så snart som möjligt!
18 Apr 2018