Så blir du av med dålig andedräkt

De flesta människor har ibland dålig andedräkt, ofta efter att man har ätit vitlök annan starkt kryddad mat. Det kan också hänga ihop med att man använder snus och tobak. När andedräkten blir ett problem som besvärar dig själv bör du söka vård.

“Borsta inte dina tänder så hårt att det blöder då detta ofta kan ha negativ effekt på andedräkten”

Dålig lukt ur munnen kommer oftast från olika sorters bakterier som sitter på tungan och tandytorna i munnen. Därför är det mycket viktigt att du själv håller rent i munnen. Använd gärna en mjuk borste och borsta alla tandytor både på morgonen och på kvällen. Det är vanligt att matrester fastnar mellan tänderna så använd tandtråd. Det hjälper dig att få bort plack mellan tänderna.

Använd gärna mjuk tandborste

Många som har dålig andedräkt gnuggar extra hårt med tandborsten för att få bort doften. Men var försiktig. Om tandköttet börjar blöda borstar du för hårt! Byt till en mjukare borste och borsta hellre längre än hårt.

Det samma gäller tandtråd. Det blir inte renare för att du tar i så tandköttet börjar blöda. Om ditt tandkött ofta blöder ska du be utbildad tandvårdspersonal om råd. Ibland kan mellanrumsborstar eller tandstickor, oftast i plast, vara ett bättre alternativ som är lättare att använda.

kvinna med dålig andedräkt

En del använder också en tungskrapa i plast för att få bort bakterierna från tungan. Det kan du göra, men det är inte nödvändigt i fall du känner att andedräkten är fräsch och du inte har någon beläggning på tungan.

Då kan du använda tungskrapa

En frisk tunga är rosa. Ibland kan färgen gå över till gul, grå, vit eller brun ton. Då har du fått en beläggning på tungan. Den rosa friska tungan finns kvar där under och du kan själv hjälpa din munhälsa på traven genom att skrapa undan beläggningen med en tungskrapa av plast som finns att köpa på apoteken.

Det enklaste är att skrapa tungan i samband med den vanliga tandborstningen. Om du inte har en skrapa så kan du först testa att borsta bort den färgade beläggningen med en vanlig tandborste. Tungskrapan är dock ofta ett enklare redskap att använda eftersom den är speciellt utformad för att komma åt hela tungan i ett och samma drag. En skapa för tungan är dessutom lätt att göra ren.

Ät och drick regelbundet

För att skydda dig mot dålig andedräkt kan du tänka på att äta och dricka med jämna mellanrum. Det finns också munsköljmedel, sugtabletter och andra hjälpmedel att ta till för att få bort dålig doft.

Om du har drabbats av muntorrhet i samband med medicinering eller om du har en öm tunga som lätt blöder bör du vara försiktig med tungskrapa. Känner du dig osäker - ta alltid kontakt med din tandläkare!

Välkommen att kontakta oss så ordnar vi en tid så snart som möjligt!
26 Oct 2018