Tugga tuggummi | Så påverkas dina tänder

Det blir allt vanligare att tandläkare rekommenderar sina patienter att tugga tuggummi efter en måltid. Det finns flera bra anledningar till det, men först måste vi slå fast att det är skillnad på tuggummi och tuggummi. Klassiskt tuggummi av typen Hubba Bubba eller Toy får aldrig intas i tron att det skulle vara nyttigt. Tvärtom är denna typ av tuggummi som innehåller socker att jämföra med godis och direkt skadligt för tänderna. Det tuggummi som rekommenderas av tandläkare är fritt från vanligt socker och i stället sötat med xylitol, eller björksocker, som innehåller långt färre kolhydrater än vanligt socker.

”Xylitolen ökar salivproduktionen i munnen och skonar på så sätt tänderna. Tuggummi ska dock aldrig ses som ett alternativ till att borsta tänderna”

Att tugga tuggummi med xylitol efter en måltid gör att syraattacken på tänderna lindras, framför allt beroende på att salivproduktionen ökar. Detta är bra, eftersom saliven sköljer bort de bakterier som försöker angripa tänderna. Överlag är saliven kroppens bästa motmedel mot bakterieangrepp på tänderna. Xylitolen ökar salivproduktionen i munnen och skonar på så sätt tänderna. Tuggummi ska dock aldrig ses som ett alternativ till att borsta tänderna eller använda tandtråd. Att tugga tuggummi tar inte bort plack eller gör rent mellanrummen mellan tänderna. Som komplement när man inte har tid att gå iväg och borsta tänderna, efter lunchen till exempel, är det dock utmärkt.

Bakterierna går till attack

När man äter någonting som innehåller socker eller kolhydrater, det vill säga i princip all typ av mat, startar en syraattack på tänderna. Det är kariesbakterier som omvandlar sockret till syra och gör att tandemaljen angrips. Om bakterierna lyckas få hål på tandemaljen kan de ta sig in i tanden och det är detta som kalla för karies, eller hål i tänderna som man sa förr. Kroppens naturliga skyddsmekanism mot dessa angrepp är att producera saliv för att skölja bort bakterierna, men ibland räcker det inte till. Vi har alla olika kvalitet på vår saliv, och för vissa människor är saliven effektiv mot kariesbakterier och för andra händer inte så mycket alls. Då är det bra att kunna komplettera med xylitoltuggummi.

Tugga bara sockerfritt tuggummi

Du ska aldrig tugga något annat än sockerfritt tuggummi på regelbunden basis. Vanligt tuggummi, som i och för sig blir allt ovanligare och numera mest återfinns på godishyllorna, är skadligt för tänderna och bör helst undvikas helt. Att ha en påse sockerfritt tuggummi i handväskan är dock ett bra sätt att hjälpa tänderna att stå emot syraattacken efter en måltid.

Var noga med din tandhygien

Du ska dock aldrig låta tuggummi bli ett alternativ till vanlig tandhygien, och du ska alltid tänka på vad du äter. Vill du ha friska tänder bör du undvika mat med tillsatt socker och vara extra restriktiv när det gäller livsmedel som läsk och godis. Ett bra tips är att titta efter nyckelhålsmärkta produkter, som generellt är bättre för tänderna.

Och naturligtvis ska du borsta tänderna med fluortandkräm minst två gånger om dagen, och använda tandtråd. Håller du dina rutiner blir sockerfritt tuggummi ett utmärkt komplement som håller pH-balansen i munnen på en bra nivå hela dagen.

Välkommen att kontakta oss så ordnar vi en tid så snart som möjligt!
3 Sep 2018