Allt färre pensionärer har råd med tandvård

Sverige har ett välutvecklat system för tandvård. Det innebär konkret att alla medborgare - fram till dess att man fyller 23 år - har rätt till fri tandvård. Fram till denna ålder så får vi alltså våra problem korrigerade och där vi samtliga - via skatten - betalar notan. Ett system som gjort att vi ligger i den absoluta toppen då det kommer till munhälsa i världen.

Men, även vi svenskar har problem. Tänder kan drabbas av kariesangrepp, infektioner, inflammationer och skador även efter att vi fyllt 23 år. Det är då det kostar pengar och det är då som framförallt en målgrupp upphör att besöka tandläkaren. Allt färre pensionärer har nämligen råd med tandvård. Ett problem för hela samhället.

Man räknar med att vuxna har råd med att gå till tandläkaren. Har man ett fast arbete och en fast inkomst så ska man också kunna betala för ett tandläkarbesök. Det är givet. Men, då många äldre personer har en väldigt tunn pension och lever på marginalen som det är så kan ett tandläkarbesök vara väldigt kostsamt och påverka budgeten rejält.

Så många som var tionde pensionär i Sverige avstår - av rena kostnadsskäl - från att utföra undersökningar och bli behandlade på en tandläkarmottagning. Det handlar om ungefär 150.000 personer. Då många tandsjukdomar dessutom är åldersrelaterade så finns det än större anledning att ta frågan på allvar och aktivt söka lösningar.

Hur löser vi denna kritiska fråga?

Det finns några förslag uppe på bordet gällande tandvård för äldre och hur vi kommer tillrätta med den uppenbara problematiken. Ett av dessa innebär att tandvård ska inkluderas i högkostnadsskyddet och där taket på 1100 kronor/år aldrig kan överstigas. Det är en intressant lösning, men den kommer även med en högre skatt (något som för många är otänkbart).

Som pensionär så finns det inte så mycket att göra, men vi tänkte ändå passa på att ge några förslag för hur kostnaden kan bli lite lättare att hantera. En sak bör åtminstone föras till protokollet och det är att tandvård aldrig ska vara en fråga för plånboken och att man i ett bättre samhälle ser till att alla har råd att gå till en tandläkare - barn, vuxna, sjukskrivna och pensionärer: alla.

Tips för billigare tandvård

Det första tipset handlar om att dra nytta av konkurrensen. Alla privata tandläkare har fri prissättning. Det innebär att kostnaden är varierande dem emellan och att man aktivt alltså kan söka efter ett lägre pris.

Ett annat tips är att låta betalningen ske i omgångar. De flesta tandläkare har yrket som ett kall och hjälper till med att dela upp betalningen så att den passar patientens budget och inkomst på ett bättre sätt (vi erbjuder exempelvis avbetalningsplan i samarbete med Resurs Bank). Man kan även söka om bistånd hos Socialtjänsten. Även om det är pinsamt så är det ett bättre alternativ än att ställa in tandläkarbesöket.

Välkommen att kontakta oss så ordnar vi en tid så snart som möjligt!
28 Jun 2018