Trångt mellan tänderna när man blir äldre

Med åldern ändras käkarnas storlek vilket gör att vissa tandproblem blir vanligare. Här går vi igenom problem och lösningar vid trångt mellan tänderna när man blir äldre.

Att käkarna blir något mindre med åldern visar en studie som genomfördes på Odontologiska fakulteten i Malmö. Forskningen byggde på att man följde en specifik årskull tandläkare under hela deras liv och löpande mätte käkens storlek.

Detta förklarar varför äldre betydligt oftare får problem med att ha för trångt mellan tänderna. Ändringar i käken kan ligga bakom problemen.

För äldre kan det även vara tryggt att veta att snedare tänder är ”helt normalt” men upplever man problem med deras utseende bör man kontakta en tandläkare för att hitta en passande lösning.

Åtgärder och lindring

När tänder är sneda är det framförallt tandställning som används. De flesta som har tandställning är yngre då man vid tidig ålder vill åtgärda sneda tänder. Men det finns egentligen ingen övre åldersgräns för när tandställning kan användas. En klinik i Stockholm anger att det blivit vanligare med tandställningar hos äldre än tidigare.

Att fler väljer tandställning kan ha flera orsaker. Delvis kan det bero på att frågan lyfts tydligare och en större medvetenhet. En annan orsak kan vara de nyare och enklare alternativen som forskats fram. Alternativ som gör att den klassiska rälsen inte nödvändigtvis måste användas.

Nya enklare alternativ

Det finns idag flera olika alternativ för tandreglering med tandställning. Ett alternativ är exempelvis tandställning som monteras på insidan. På detta sätt syns det inte att man har tandställning medan effekten blir densamma.

Ett annat alternativ är att ha tandställning som går att ta ut vilket medför att man kan ta bort den vid de tillfällen som man inte vill visa upp tandregleringen. Samtidigt ska inte tandställningen tas bort allt för ofta eftersom det kan påverka resultatet.

Ett av de nyaste sätten att reglera tänderna är med formgjutna ”skal”. Tandläkaren mäter tänderna och därefter tillverkas individuella skal som monteras på tänderna. I början tillverkas ett set av fler olika skal som därmed sakta men säkert ska forcera tänderna till rätt läge. Fördelen är att man sällan behöver besöka tandläkaren. Så länge som det inte uppstår smärta ska skalen inom ett set bytas ut efter ett löpande schema. Något som man kan göra i hemmet.

När man sedan haft alla modeller inom ett set går man tillbaka till tandläkaren för nya mätningar. Tandläkaren mäter nu resultatet och beställer ett nytt set av skal. Detta fram till att tänderna fått önskad riktning.

Andra artiklar

Ilningar i tänderna av varmt

När ska du söka akut tandvård?

Ring inte 112 för akuta tandbesvär

Så blir du av med dålig andedräkt

 

Trygga och kunniga akuttandläkare
3 Feb 2020