Ilningar i tänderna av varmt

Ilade det till i tänderna när du skulle dricka te eller kaffe nyligen? Då är du är en av många som lider av ett mycket vanligt problem. Ilande tänder med besvär kommer när du äter eller dricker varmt eller kallt kan bero på sprickor eller hål i tänderna. Men ilningarna kan lika gärna komma av att du borstat dina tänder på ett felaktigt sätt som gör att ditt tandkött har blivit skadat. Vad som än orsakar ilningarna går de att behandla ifall de inte går över av sig själv.

"Det obehag som många beskriver som ilningar eller isningar i tänderna när de dricker varmt kan komma som akut smärta. Smärtan kan komma helt plötsligt och i de flesta fall går den över fort." 

Får du mer långvariga problem med stark smärta ska du naturligtvis söka tandläkare för att få hjälp.

Tandkräm mot ilningar – i lindrigare fall

Men i de lindrigare fallen kan du själv först prova att avhjälpa problemet på egen hand. Det är vanligt att den som fått ilningar känner lindring när man testar att använda tandkräm för känsliga tandhalsar. Det finns i dag en rad olika produkter mot ilningar i tänderna att välja bland för eget hemmabruk. Förutom tandkräm för känsliga tandhalsar, kan det hjälpa att skölja din mun med en fluorsköljning. Sådana finns att köpa på apotek. Fluortuggummi eller fluortabletter är andra bra alternativ att testa själv. Men kom ihåg att fluor bör användas regelbundet för att ge ett varaktigt resultat.

ilningar av varmt

I dag borstar många tänderna i ett för hastigt tempo och håller ett för hårt tryck mot tandköttet. Felaktig borstning kan göra att tandhalsarna blottas, de tappar alltså delar av sitt skyddande tandkött och det kan bli smärtsamt. Prova att byta till en mjukare tandborste och borsta dina tänder med mjukare rörelser. I kombination med en tandkräm särskilt anpassad för skadade tandhalsar kan det ge bra lindring och så småningom kan du själv ha reparerat skadan.

Uppsök en akuttandläkare!

Ibland räcker det inte att försöka på egen hand. Hos en tandläkare kan du få hjälp med ett skyddande lager flour som börjar verka snabbare. Det hjälper i regel både mot ytliga sprickor och känsliga tandhalsar som blivit skadade av för hård, eller på annat sätt felaktig borstning. Hos tandläkaren kan du också få hjälp att lära dig en bättre borstningsteknik så problemet inte kommer tillbaka.

Om värken i dina tänder håller i sig och du är känslig för både varmt och kallt i munnen bör du söka tandvård akut.

Välkommen att kontakta oss så ordnar vi en tid så snart som möjligt!
18 Sep 2018