Ilningar i tänderna | Så här ska du göra för att bota

Ilningar i tänderna betyder att man får ont i tänderna när man äter och dricker något kallt. Här berättar vi mer om vad man ska tänka på när man får dessa besvär.

Ilningar i tänderna ger en smärt som kommer snabbt och ofta går över fort. Att man drabbas kan ha flera orsaker. Du kan ha fått hål eller sprickor i tänderna eller borstat tänderna på fel sätt och fatt sår på tandköttet.

Ett bra mot ilningar i tänderna är tandkrämer mot känsliga tandhalsar. Ett annat tips är att skölja munnen med fluor regelbundet. Tabletter eller tuggummi med fluor kan också fungera bra.

Ilningar är vanligare hos yngre och medelålders personer. Bland äldre är det inte lika vanligt. Det beror på att tandbenet blir tjockare med tiden och skyddar nerverna i tänderna på ett effektivare sätt.

Flera varianter av behandling kan fungera

Vilken typ av behandling din tandläkare eller tandhygienist kommer att rekommendera kan bero på flera olika saker. Beror ilningarna på känsliga tandhalsar eller ytliga sprickor så kan fluorlackning vara ett gott alternativ. Om problemen har orsakats av oförsiktig tandborstning så kan det vara bra att förbättra tandborstningstekniken så att den blir med skonsam.

När man ska man då söka vård för ilningar? Om problemen gör att du får problem som påverkar ditt dagliga liv och inte går över av sig själv efter ett tag så rekommenderar vi att du säker professionell hjälp av tandläkare eller tandhygienist. Om värken är ihållande och du är känslig för både varmt och kallt så bör du söka en tandläkare mer akut.

Hur gör man för att förebygga ilningar i tänderna? Ett stående råd för nästan alla typer av tandproblem är att borsta tänderna ordentligt, två gånger om dagen (morgon och kväll). Med en mjuk tandborste får man lättare rent utmed kanterna på tänderna. Tandtråd och mellanrumstandborste är också bra för att göra ordentligt rent.

Borstning av kallt vatten rekommenderas

Att borsta med kallt vatten är också bra, inte minst om du lider av kraftiga ilningar. Låt även bli att skölja av tänderna efter borstningen, effekten blir bättre om fluoret får stanna kvar på tänderna. Dessutom rekommenderar vi att du undviker slipande och blekande tandkrämer, dessa utsätter ofta tänderna för ett onödigt slitage som kan orsaka ilningar.

Gå regelbundet på kontroller hos tandläkaren, då kan du tidigt upptäcka karies och andra skador på tänderna som kan behöva behandlas.

Har du problem med gnisslande tänder kan en bettskena skydda mot slitage. OM du har en sådan på under natten så skyddas du mot en tänkbar orsak till ilningar.

Trygga och kunniga akuttandläkare
13 Aug 2019