Kan man ha tandvärk utan hål?

Den allra vanligaste orsaken till att tandvärk uppstår är att tanden drabbats av karies och att bakterier tagit sig in till tandnerven, pulpan. Men tandvärk kan även ha andra orsaker, som till exempel blottade tandhalsar.

Tandvärk utan hål

Oavsett om du tror att tandvärken beror på hål i tänderna eller något annat, så är det ändå viktigt att du alltid tar kontakt med en tandläkare om du känner smärta i tänderna. I nästan alla fall så innebär smärtan att något måste åtgärdas, hål eller inte.

”För hård tandborstning kan göra att tandköttet drar sig tillbaka, varpå tandhalsarna blottas. Blottade tandhalsar kan i sin tur ge upphov till ilande som kan göra riktigt ont”

Emaljen som omger och skyddar tänderna är hård, men under den är tänderna känsliga. Det kan räcka med att borsta tänderna för hårt under en period för att strukturen på emaljen ska skadas och orsaka smärta. För hård tandborstning kan även göra att tandköttet drar sig tillbaka, varpå tandhalsarna blottas. Blottade tandhalsar kan i sin tur ge upphov till ilande som kan göra riktigt ont. Det kan i så fall krävas att en tandläkare penslar tandhalsarna med en skyddande fluorlack för att smärtan ska försvinna.

Sprickor i tänderna

Frakturer och sprickor i tänderna kan göra väldigt ont. De kan orsakas av ett trauma, ett slag mot en tand, som kanske inträffat flera år tidigare. Därför kan det vara svårt att till en början koppla smärtan till händelsen. Det är heller inte alltid som en liten spricka syns på röntgenbilder. Känslan av att ha jätteont i en tand samtidigt som tandläkaren säger att de inte hittar något fel kan vara väldigt frustrerande.

kvinna med tandvärk

Som tandläkare är det dock vårt jobb att hitta orsaken till varför det gör ont i din tand. Syns inget på röntgenbilderna, och det inte heller finns några tecken på karies eller blottade tandhalsar, får vi försöka hitta sprickor genom att punktbelasta delar av tänderna. Om en spricka upptäcks, och den gått djupt, är det inte alltid möjligt att rädda tanden genom att sätta på en krona. Då måste den dras ut.

Tandvärk som inte är tandvärk

Ibland är det inte alltid från tänderna som smärtan härrör. Åkommor som bihåleinflammation och käkledsinflammation kan orsaka smärtor som känns som om de kommer från tänderna. Detta ser vi direkt när vi undersöker dina tänder och kan då hänvisa dig till en allmänläkare.

Kontakta alltid en tandläkare när du har ont

Har du ont i en tand kan det bero på ett kariesangrepp, något annat problem med tanden, eller i vissa fall något som inte alls har med tänderna att göra. Oavsett vad smärtan beror på, är den alltid ett tecken på att något inte står rätt till. Vänta därför aldrig ut smärta i en tand, utan besök en tandläkare så snart du kan.


Liknande artiklar

Herpes i munnen

Ilningar i tänderna | Så här ska du göra för att bota

När slutar tänderna växa? 

Välkommen att kontakta oss idag!
9 Nov 2020