Tillfällig lösning vid utslagna tänder

Vad ska man göra när man råkat ut för en olycka och slagit ut en tand? Man bör självklart snarast gå till tandläkaren, men det finns faktiskt några saker man kan göra först.

Inte minst är det viktigt att förvara tanden på ett korrekt sätt innan du kommer i kontakt med en tandläkare – och det gäller både du själv och om det är ett barn som råkat slå ut en tand.

Viktigt är att man aldrig sätter tillbaka en utslagen mjölktand direkt i barnets mun, då kan man skada de permanenta tänder som väntar på sin tur i barnets käke, just under tandköttet.

Vira istället in den utslagna tanden i papper och ta med till tandläkaren. En mjölktand behöver inte förvaras enligt instruktionerna som följer här nedan.

Förvara helst tanden i munnen

En utslagen permanent tand ska förvaras i munnen eller i någon typ av vätska. En tandläkare bör givetvis undersöka tanden så snart som möjligt om en permanent tand är utslagen. Viktigt är att på resan skydda tandens rot så att den inte är uttorkad när du kommer fram.

Något av följande bör du göra så fort som möjligt efter olyckan:

  • Placera tillbaka tanden på sin gamla plats i tandraden. Det är det bästa stället att förvara den på i väntan på att du kommer till tandläkaren. Barn kan bita i en bit tyg eller en näsduk som hjälper till att hålla tanden på plats, 

  • Annars kan du lägga tanden i ett glas mjölk.

  • Lägg tanden i koksaltlösning, gärna sådan man använder för att tvätta kontaktlinser

  • Om inte någon av dessa lösningar fungerar för dig, lägg den under tungan.

  • Lägg absolut inte tanden i vatten, då kommer tandroten att ta skada.

Viktigt att inte röra tandroten

Om du måste rengöra tanden innan du sätter tillbaka den, ta i tandkronan (den ljusa delen av tanden). Ta inte i roten och skölj sedan av den i rinnande kallt vatten i ungefär 10 sekunder.

Vilken behandling som kommer att behövas på din utslagna tand beror på hur skadan ser ut. 

Tandläkaren kommer försöka sätta tillbaka den på samma plats där den satt förut. Därefter fäster han tanden mot de intilliggande tänderna med hjälp av tråd och plast. Efter ungefär tre veckor kan tråden tas bort och tanden sitter på plats igen. Under dessa veckor är det mycket noga att du sköter tanden riktigt noga. 

En permanent tand som har slagits ut kan behöva rotbehandlas efter att den placerats tillbaka eftersom tänder som har växt färdigt kan ha svårt att läka själva. Rotfyllningen måste då göras inom 2-3 veckor efter olyckan. 

De permanenta tänderna hos barn upp till cirka tio år växer fortfarande. Tänderna kan då oftast läka av sig själva.


Liknande artiklar

Vanlig tandborste eller eltandborste?

Kan man ha tandvärk utan hål?

 

Välkommen att kontakta oss idag!
28 Sep 2021