När slutar tänderna växa?

Vi människor får två uppsättningar tänder i livet. De första permanenta tänderna tittar fram i sexårsåldern. Men när slutar tänderna växa?

Redan när vi föds så ligger anlagen för båda våra tanduppsättningar i käkbenet. Mjölktänderna är nästan klara och de första träder fram när vi är runt sex månader gamla. Men vissa av oss föds med en eller två mjölktänder synliga, och hos andra tar det längre tid. Och så är det under hela uppväxten, vissa får tänderna tidigare än genomsnittet, andra senare.

”Den process där mjölktänderna successivt byts ut mot permanenta tänder kallas tandväxling och pågår under hela uppväxten, om man räknar med visdomständerna”

De första permanenta tänderna dyker vanligtvis upp i sexårsåldern och kallas följaktligen för sexårständer. Det rör sig om framtänder först i underkäken och sedan i överkäken. Därefter följer hörntänderna och sedan kommer kindtänderna i storleksordning med de största sist. Det är de permanenta tänderna som när de bryter fram ”äter upp” mjölktändernas rötter och får dem att lossna. Den process där mjölktänderna successivt byts ut mot permanenta tänder kallas tandväxling och pågår under hela uppväxten, om man räknar med visdomständerna som brukar komma efter 18 års ålder hos de som har anlag för dem.

Det tar tio år för en tand att växa färdigt

När de permanenta tänderna blir synliga har de växt till sig i käkbenet i ungefär sju år. Dock tar det ytterligare några år innan de helt har vuxit färdigt, och den process som kallas mineralisering är klar. När de permanenta tänderna kommer upp är de ännu ganska porösa, men genom kontakt med saliven utvecklas emaljen på tänderna och gör dem mer motståndskraftiga. Det är denna process som kallas mineralisering.

Ungefär tio år tar det för en tand att bli helt klar, från att den börjat växa i käkbenet. Men från att vi får syn på tanden i barnets mun tar det alltså bara ungefär två-tre år innan tanden har växt färdigt. Under denna tid är det mycket viktigt att munhygienen sköts. Att borsta tänderna med fluor är bra för mineraliseringen och gör dels att processen går snabbare, dels att emaljen blir hårdare.

Ta hand om barnens tänder redan från början

En del föräldrar tror felaktigt att det är mindre viktigt att ta hand om barnens mjölktänder, eftersom de ändå ska bytas ut mot de permanenta tänderna inom kort. Det är dock en missuppfattning, och kan i värsta fall leda till en sämre tandhälsa resten av barnets liv. Karies och andra tandsjukdomar i mjölktänderna påverkar de permanenta tänderna som växer som bäst i käkbenet, och det är mycket viktigt att hålla mjölktänderna friska om man vill ha friska och starka permanenta tänder senare i livet. Dessutom lägger man ju - genom att hjälpa sitt barn att hålla en noggrann munhygien - grunden för en bra tandvård i vuxen ålder.

Trygga och kunniga akuttandläkare
10 Mar 2021