Så blir du av med sura uppstötningar

Sura uppstötningar och halsbränna kan vara obehagligt, och tillhör du dem som får det ofta är det inte konstigt om du ibland känner oro. Sura uppstötningar är inte farliga i sig, men kan orsaka frätskador på tänderna. Här beskriver vi vad du kan göra för att bli av med sura uppstötningar.

Varför får man sura uppstötningar?

Sura uppstötningar orsakas av att magsaft tränger upp från magsäcken upp i matstrupen och i vissa fall ända upp i munnen. Magsaftens jobb i magen är att bryta ner maten vi äter, och den är därför väldigt sur, med ett pH-värde på mellan 1 och 3. Orsaken till att magsaft kan tränga upp i matstrupen är att den övre magmunnen glappar. Den övre magmunnen sitter som ett lock i den nedre delen av matstrupen och har bland annat till uppgift att just förhindra att maginnehåll tränger tillbaka upp. När magmunnen av en eller annan anledning inte klarar detta så kallas det reflux, som också är det som i grunden orsakar halsbränna och sura uppstötningar.

Är sura uppstötningar och halsbränna farligt för tänderna?

Förutom att smaka surt och bränna i halsen så är sur magsaft skadligt för tänderna, som lätt kan drabbas av frätskador av upprepade sura uppstötningar. Därför är det viktigt att du kontaktar en tandläkare om du har problem med sura uppstötningar så att vi kan se hur dina tänder påverkats. För att hjälpa saliven på traven med att neutralisera pH-värdet och få rätt balans i munnen trots sura uppstötningar kan du ta för vana att tugga tuggummi med xylitol efter varje måltid och varje gång du fått en sur uppstötning. Det finns även salivstimulerande sugtabletter som kan fungera bra.

Så här kan du bli av med sura uppstötningar

Halsbränna och sura uppstötningar kan kännas obehagligt och jobbigt och förutom de rent fysiska konsekvenserna även ha en negativ inverkan på den upplevda livskvaliteten. Som tur är finns det faktiskt en hel del du kan göra själv för att lindra eller helt bli av med besvären.

 • Se över dina kostvanor
  Viss mat ökar risken för sura uppstötningar. Det handlar framför allt om fet mat som pizza, hamburgare och friterat men även choklad, sura livsmedel som citrusfrukter och läsk är det bäst att undvika. Det är också bra att dra ner på alkoholintaget.

 • Sluta röka
  Att sluta röka är alltid en bra idé när det kommer till tandhälsa och hälsa överlag, men det kan också hjälpa mot halsbränna och sura uppstötningar.

 • Undvik att ligga ner efter måltider
  När man ligger ner är det lättare för maginnehållet att ta sig upp i matstrupen. Om du har för vana att ligga ner en stund efter maten, sluta med det. Se också till att det har gått några timmar sedan senaste matintaget när du går och lägger dig på kvällen.

 • Tänk på kroppsställningen
  Av samma anledning som det är bra att inte ligga ner för mycket är det också viktigt att inte ofta sitta framåtlutad när man till exempel äter eller jobbar. Ju rakare i ryggen du sitter, desto lättare blir de för magmunnen att hålla nere maginnehållet och undvika reflux.

 • Undvik vissa läkemedel
  Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, som Treo eller Aspirin, kan förvärra besvären med halsbränna. Försök att hitta andra alternativ.

Slutligen ett litet tips. Någon gång ibland, om besvären känns extra jobbiga, kan lite bikarbonat upplöst i ett glas vatten hjälpa mot besvären med sura uppstötningar. Detta är dock något du inte bör göra för ofta. Det bästa i det långa loppet är att försöka lägga om dina levnadsvanor som vi beskrivit här ovan. Det kommer att få både dig och dina tänder att må bättre.


Andra artiklar inom samma område

Nedsatt smaksinne efter tandläkarbesök

Kan man gå till tandläkaren under Coronaepidemin?

Trångt mellan tänderna när man blir äldre

Trygga och kunniga akuttandläkare
17 Jun 2021