Stresskäkar - orsaker och åtgärder

Stresskäkar är ett vanligt problem i Sverige

Knakar och knäpper det i dina käkar i samband med att du äter eller gapar? Detta kan vara symtom på att du lider av stresskäkar.

Detta är något som du i så fall är långt ifrån ensam om. Man räknar med att ungefär var tionde svensk har detta problem - i någon skala - och oroväckande är att det dels ökar och att det dels också kryper allt längre ned i åldrarna.

Att man har en osund stress i livet kan synas i ansiktet i allmänhet och i käkarna i synnerhet. Käkarna är stresskänsliga och är en kroppsdel som ofta drabbas hårdast i samband med stress. Vi spänner ansiktet och vi pressar våra käkar mot varandra. Detta sker dels då vi är vakna och dels också i samband med att vi sover. Att lida av stresskäkar kan av den anledningen också skada tänderna som, genom att de pressas mot varandra, kan spricka eller där flisor lossnar.

Orsakerna till stresskäkar är, naturligtvis, stress. Det är idag en folksjukdom och det är något som vi måste hitta vägar för att bromsa upp. Många stressar på sina arbeten och där stressen även finns i vardagslivet. Vi ska göra allt - och vi ska dessutom göra det på bästa tänkbara sätt.

Samtidigt så jämför vi oss hela tiden med andra och där vi, via sociala medier, kan ha osunda referensramar att förhålla oss till. Detta är en stor anledning till varför många yngre drabbas och att stress kryper allt längre ner i åldrarna. Stresskäkar är ett tidigt symtom som man bör ta på allvar.

Åtgärder mot stresskäkar

För att slippa problem med stresskäkar så finns det några metoder att prova. Det första är något som du kan göra under dagtid. Detta innebär att du aktiverar käkarna efter ett speciellt rörelseschema. Detta tas fram - och demonstreras - av en tandläkare. Du kan även träna på att sätta dig ned bekvämt och låta underkäken falla mot golvet - du ska, så att säga, tappa hakan. Därefter så kan du på ett mjukt sätt jogga lite med underkäken utan att tänderna rör varandra. Detta ger dig en mjukare, mer avslappnad käke - samtidigt som även du, hela du, får slappna av.

En tandläkare kan även hjälpa dig nattetid. Detta genom att du besöker en tandvårdsklinik och provar ut en bettskena att använda då du sover. Bettskenan provas ut efter ditt personliga - och unika - bett och efter hur dina tänder ser ut. Den används för att skona tänderna från käken sammanpressningar. Bettskenor finns även att köpa på exempelvis apoteket, men då får du också nöja dig med modeller som inte alls anpassats mot just ditt bett.

Den stora åtgärden handlar emellertid om att förändra i ditt liv. Vad är det som skapar stress - och hur kan du minska denna? Våga be om hjälp och våga gräva lite inom dig själv. Stress försvinner inte av sig självt. Du måste ta reda på orsakerna innan du kan påbörja en förändring.


Andra artiklar inom samma område

Tugga tuggummi | Så påverkas dina tänder

Tillfällig krona vid skadad tand

När ska du söka akut tandvård?

Trygga och kunniga akuttandläkare
2 Mar 2021