Det är inte alltid nödvändigt att söka akut tandvård när man har ont i en tand. Det kan vara ok att vänta några dagar på en reguljär tid utan att problemen blir värre. Det blir billigare än att uppsöka en tandläkare akut och är smärtan inte värre än att du kan sova och äta ordentligt kommer du inte att orsaka någon permanent skada på tänderna.
”Generellt är det så med smärtor i tänderna att har de en gång uppstått kommer de inte att gå över av sig självt. Smärta i tanden har alltid en orsak, och tandsjukdomar kan snabbt utvecklas till något riktigt obehagligt”
Har du däremot gått med smärtan en tid och du märker att den ökar i intensitet, bör du så snart du kan försöka få en akuttid hos en tandläkare. Generellt är det så med smärtor i tänderna att har de en gång uppstått kommer de inte att gå över av sig självt. Smärta i tanden har alltid en orsak, och tandsjukdomar kan snabbt utvecklas till något riktigt obehagligt. Smärtan kan även ta ”språng” och plötsligt bli mycket värre, till en punkt där du inte kommer att kunna tänka på något annat än hur ont det gör.
Kom alltid in så snart du kan vid långvarig smärta
Har du haft tandvärk i några dagar bör du därför inte vänta, utan försöka få tag i en tid inom det närmaste dygnet. På våra kliniker i Solna kan vi alltid erbjuda en akut tid inom 24 timmar, oftast snabbar än så. Ju snabbare du kommer in till oss, desto snabbare kan du slippa smärtan och vi kan behandla din tand på bästa sätt.
Vad beror smärtan på?
Svår smärta i en tand beror oftast på att tanden drabbats av pulpit. Pulpit är karies i ett långt gånget stadium och innebär att kariesbakterierna har nått hela vägen in till tandnerven, pulpan, och orsakat en inflammation. Pulpit känns till en början som en dov värk som långsamt ökar i intensitet tills smärtan blivit så stark att du knappt känner att den kommer från en specifik tand, hela området av munnen och käken värker. Så fort du känner något som du tror skulle kunna vara pulpit är det mycket viktigt att du snabbt kontaktar oss så att vi kan hitta en tid till dig.
Smärtan kan också bero på blottade tandhalsar. Blottade tandhalsar uppkommer när tandköttet drar sig tillbaka, och är ofta orsakat av för hård tandborstning, eller att man borsta med en för hård borste. Det kan också bero på rökning och snusning. När tandhalsarna blottas ilar det i tänderna när de kommer ikontakt med varm eller kall mat eller dryck.
Andra tillfällen då du måste söka akut tandvård
Du ska naturligtvis alltid uppsöka en akutmottagning om du slagit ut en tand, eller slagit av delar av en tand. Har du slagit ut en hel tand med roten finns chans att det går att sätta tillbaka den. Det är då viktigt att hålla tanden fuktig. Förvara den i ett glas mjölk, eller allra helst i munnen.
Har du fått en smäll på tanden ska du hålla den under uppsikt. Börjar den skifta färg åt det gråa hållet har den blivit skadad och måste eventuellt rotfyllas. Ring och boka en tid hos oss så hjälper vi dig.
Vikten av en god munhygien
Pulpit och blottade tandhalsar är ingenting som bara uppstår, det är resultatet av en lång tids misskötsel av tänderna. För att slippa tandsjukdomar och bli tvungen att upprepade gånger i framtiden lägga åtskilliga tusenlappar på akut tandvård, måste den som har dålig tandhälsa ta itu med den dagliga skötseln av tänderna. Tandborstning med mjuk tandborste två gånger om dagen, tandtråd och mellanrumsborstar för att få bort matrester och bakterier, samt även gärna fluorsköljning är obligatoriskt för den som vill behålla sina tänder när de blir äldre.
Har du av olika orsaker problem med tandhygienen och behöver hjälp, är du varmt välkommen att boka en tid hos någon av våra tandhygienister för att få hjälp med strategier och tekniker för att få en bättre tandhälsa.
Andra inlägg
- Populära myter om tandvård
- Är vaping eller e-cigaretter farligt för tänderna?
- Spricka i tanden - Så får du hjälp
- Olycksfall i hemmet – välj rätt försäkring
- Blödande tandkött - Orsaker och åtgärder
- Tillfällig lösning vid utslagna tänder
- Vilket godis är farligast för tänderna?
- Tandskador vid ungdomsidrott
- Så blir du av med sura uppstötningar
- Porösa tänder | Orsaker och åtgärder