Akut Tandläkare Stockholm

Lediga akuttider idag | 08-55 39 39 99

Svamp i munnen – orsaker och åtgärder

Svamp i munnen är något som hälften av vår befolkningen har. Vi tittar närmare på orsaker som kan leda till detta samt åtgärder som kan sättas in. 

Många märker inte ens av det. För andra så kan det emellertid vålla stora problem. Långt ifrån alla lider emellertid av det i dess egentliga mening.

Svamp i munnen har liknande symptom som några andra sjukdomar. Det viktiga är att man först och främst klargör att det handlar om svamp och ingenting annat. Vilka är så symptomen? Följande saker kan vara tecken på att du har svamp i munnen:

  • Vita beläggningar i munnen och på tungan.

  • Sprickor i mungipan.

  • Nedsatt smakkänsla.

  • En brännande känsla i munnen och obehag i mun- och hals.

  • Smärta i munhålan.

Det är några av de tydligaste symptomen på svamp i munnen.

Orsaker till svamp i munhålan

Svamp i munnen handlar om en infektion - den orsakas i sin tur av det som normalt kallas för Candidasvamp. Uppstår candidasvamp i munhålan så kallas det för torsk. Man kan emellertid även se utbrott av svampen i fråga i slidan och på huden. Vanligast är svamp i munnen hos barn, gravida och hos äldre. Men, som sagt - så mycket som hälften av vår befolkning drabbas och det är således inte exkluderat till dessa tre riskgrupper. Det är hos dem som problemen ofta blir värst och som mest synliga.

I många fall är den egna livsstilen boven i dramat. Rökare löper större risk i att drabbas av svamp i munnen. Personer som äter mycket socker eller dricker mycket läsk likaså. Det går att förebygga risken att drabbas genom att se över hur man lever.

Det finns några viktiga, bakomliggande orsaker till svamp i munnen och som ökar risken för att drabbas. Antibiotika är en av de största, men vi ska även nämna att brist på vitaminer, anemi, diabetes och ett nedsatt immunförsvar kan vara faktorer som gör en extra påtaglig.

Livsstilen är dock en stor faktor att ta hänsyn till vid svamp i munnen. En person som röker drabbas ofta i en högre omfattning. Dålig munhygien är en annan vanlig orsak. Likaså kan ett stort intag av socker och läsk påverka och göra en person mer mottaglig för Candidasvampen.

Till detta så ska man även addera andra faktorer. En vanlig sådan handlar om att man använder tandproteser som inte rengörs i den mån den ska göras. En mindre salivproduktion är också något som ökar risken - saliv skyddar mot angrepp har man en torr munhåla så saknas också en väsentlig del av motståndskraften. Astma och användande av inhalator kan också göra så att svampen får fäste i munhålan. Därför måste man vara noggrann med att rengöra både mun- och inhalator efter användning.

Vanliga åtgärder mot svamp i munhålan

Upplever man problem så ska man söka sig till en tandläkare för vidare kontroll och utredning. Det är viktigt. Obehandlad svamp kan förvandlas till en kronisk åkomma. Besöker man en tandläkare så kan denne normalt skriva ut recept för anti-svamp-medel. Det motverkar ofta en infektion på ett effektivt sätt.

Det handlar om en smärtfri process och normalt så försvinner obehagen efter någon vecka. Det finns även krämer, munskölj och olika geler för svamp i munnen - valet av åtgärder bestäms av tandläkaren. Skulle det handla om en tandprotes som bakomliggande orsak så sätts åtgärder in för att byta ut- eller korrigera denna.

Kan jag förebygga och slippa svamp i munhålan?

Att agera förebyggande är den bästa medicinen för att undvika problem med svamp i munhålan. Som vi sa tidigare; den egna livsstilen kan vara en direkt orsak. Röker du så är det dags att fimpa. Om du har ett osunt förhållande till socker och läsk så bör du ändra dessa ovanor till det sundare sådana.

Har du torr mun så kan du prova olika metoder för att stimulera salivproduktionen. Tuggummi, munspray och sugtabletter är några alternativ för detta. Tänk även på mun- och tandhygien.

Borsta tänderna två gånger om dagen, använd tandtråd och skölj din mun med munvatten eller vanligt vatten efter måltider. Se även till att skapa rutiner kring tandläkarbesök. Minst en gång per år ska ett sådant bokas in.

Liknande artiklar

Samband mellan migrän och tandvärk

Stora skillnader i väntetid i Stockholm

Tillfällig krona vid skadad tand

 

Trygga och kunniga akuttandläkare
14 okt 2019