Herpes i munnen

Herpes är ett virus som drabbar dom flesta på ett eller annat sätt. Här kan du läsa allt du behöver veta om herpes i munnen.

Vad är munherpes / herpes i munnen?

Herpes i och kring munnen kallas för herpes simplex och innebär att man får blåsor och sår till följd av ett virus. Det kan göra väldigt ont man men kan även vara smittad utan att få några symptom över huvud taget. Har man en gång blivit smittad av ett herpesvirus finns det kvar i kroppen för alltid men behöver som sagt inte ge några större besvär.

Bär man på viruset, vilket hela 80–90% av Sveriges befolkning gör, kan dock sår och blåsor blossa upp gång på gång , till exempel under perioder då man är extra utsatt för stress eller i samband med andra infektionssjukdomar. Hos ungefär 30% byter herpesblåsor ut minst tre gånger per år och andra kan som sagt gå helt obemärkta förbi.

Hur smittar det?

Herpesvirus smittar endast genom direktkontakt och det är vätskan i såren eller blåsorna som är smittsam. Att kyssas är alltså väldigt smittsamt, samt använda samma bestick, läppstift och andra saker som används i eller på munnen likaså.

Har man drabbats av munherpes ska man alltså se till att undvika sådana saker tills blåsorna har läkt – vilket dom gör genom att torka ut. Skorpan kommer tids nog att släppa av sig själv, vanligen inom två veckor.

Olika symptom

Ofta märker man inte av att man fått herpes i munnen fören blåsorna ger sig till känna. Man kan dock uppleva att det svider, sticker och kliar på området innan blåsarna bryter ut men inte nödvändigtvis.

En del kan även få feber i samband med herpes och allmäntillståndet kan kännas något sämre än vanligt. Mer sällsynta symptom är halsont och svullna lymfkörtlar.

Vad kan man göra åt det?

Att ha herpes i eller runt munnen är inte farligt och det läker oftast ut av sig själv inom en till två veckor. Däremot kan man vara mer eller mindre besvärad då blåsorna kan göra ont. Viruset går som sagt inte att bli av med men det man kan göra själv är att se till att hålla blåsorna och såren rena och torra. Man bör också vara extra noggrann med sin handhygien när man har gjort rent eller rört vid blåsorna.

Har man svårare besvär kan man lindra symptomen när dom uppstår genom att köpa receptfria läkemedel på apoteket. Det finns även receptbelagda läkemedel för den som upplever svåra och ständigt återkommande symptom och här är det viktigt att börja med behandlingen så snart som möjligt för att få bästa tänkbara effekt.

När bör man söka vård?

Herpes i munnen är generellt inget man behöver söka vård för men det finns vissa undantagsfall. Har såren till exempel inte läkt ut av sig själva eller ens förbättrats efter två veckor kan det vara läge att besöka sin vårdcentral. Detsamma gäller om man upplever mycket svåra besvär eller om man är gravid och får herpes i munnen för första gången. Man kan även vara uppmärksam på om man blöder i tandköttet. Ofta är det helt ofarligt men pågår det under en längre period kan det vara tecken på en inflammation. 


Andra artiklar inom samma område

Avslagen tand? Gör så här!

Bettskena kan hjälpa mot snarkning

Brist på tandläkare i hela landet

Cancer i munnen

 

Trygga och kunniga akuttandläkare
2 Feb 2021