Att slå ut en tand kan vara obehagligt, men faktum är att det finns gott hopp för en avslagen tand. Om man vidtar rätt åtgärder och snabbt uppsöker en tandläkare är det stor sannolikhet att man ändå får behålla tanden.
”Om en avslagen tand kommer på plats inom 30-45 minuter är det stor chans att den växer fast igen av sig själv”
Det absolut viktigaste när man slår ut en tand är att den inte torkar ut utan förvaras i munnen eller i lämplig vätska under färden till tandläkaren. Om tanden kommer på plats inom 30-45 minuter kan tandläkaren fixera den och det är stor chans att tanden växer fast av sig själv.
Kontrollera om tanden är skadad
Om en tand helt har slagits ut, ska du först kontrollera om den är skadad. Håll tanden i kronan, dvs den större ”tuggdelen” av tanden. Du bör alltid undvika att hålla tanden i den avlånga rotdelen eftersom du då riskerar att skada fästfibrerna som kan hjälpa tanden att växa fast igen. Om tanden ser hel ut, dvs rotdelen inte ser ”avklippt” ut, så ska du försöka sätta tillbaka tanden själv. Om tanden hamnat på marken bör du först skölja den i rinnande vatten i minst tio sekunder. Håll hela tiden i kronan.
Försök att sätta tanden på plats
När tanden är rengjord försöker du försiktigt att sätta tanden på plats. De omgivande tänderna brukar kunna ge en bra uppfattning om hur tanden ska sitta. Tryck försiktigt upp tanden på plats, men tryck inte för hårt. För att hålla tanden på plats kan du bita ihop runt en bit tyg, en servett eller näsduk till exempel. Du kan också täcka tanden och omgivande tänder med aluminiumfolie för att fixera den. Bege dig sedan så snart du kan till en akuttandläkare.
Lyckas du inte sätta tanden på plats ska du antingen förvara den i munnen under färden till akuttandläkaren, eller lägga den i ett glas med antingen din egen saliv, mjölk, eller koksaltlösning. Det bästa är att ha den under tungan.
Hos tandläkaren
När du kommer fram till tandakuten sätter tandläkaren tanden ordentligt på plats och fäster den mot de omgivande tänderna med fixationstråd. Denna ska sedan sitta några veckor och tas bort vid ett återbesök. Har tanden satts på plats inom 45 minuter bedöms chanserna som goda att tanden växer fast igen och förhoppningsvis får du behålla den livet ut.
Bedömer tandläkaren att det finns risk att bakterier kommit in i pulpan bör du äta antibiotika i förebyggande syfte.
Om ditt barn har slagit ut en tand
När ett barn slår ut en tand måste man först kontrollera om det är en mjölktand eller en permanent tand. En mjölktand känner man igen dels på att den är mindre och har en kortare rot, den har också en blåare ton jämfört med en permanent tand som går mer i gult. Du kan också titta i gluggen och se om du ser någon annan tand kika fram – då rör det sig om en mjölktand och inga åtgärder behöver vidtas.
I övrigt gäller samma procedur – först försöka sätta tillbaka tanden, om det inte lyckas snabbt till tandläkaren och håll tanden fuktig. Om du inte vill att barnet har tanden i munnen kan du låta barnet spotta i ett glas eller en burk, fylla på med lite mjölk och sedan förvara tanden i den tills ni kommer fram till tandläkaren.
Andra inlägg
- Akut tandvärk - Orsaker och åtgärder
- Populära myter om tandvård
- Är vaping eller e-cigaretter farligt för tänderna?
- Spricka i tanden - Så får du hjälp
- Olycksfall i hemmet – välj rätt försäkring
- Blödande tandkött - Orsaker och åtgärder
- Tillfällig lösning vid utslagna tänder
- Vilket godis är farligast för tänderna?
- Tandskador vid ungdomsidrott
- Så blir du av med sura uppstötningar