Vilket godis är farligast för tänderna?

Finns det godis som är extra dåligt för tänderna?

Sverige är ett av de mest godisätande länderna i världen. Varje år sätter vi i oss enorma mängder snask, det är egentligen bara våra nordiska grannar som kommer i närheten. Traditionen med stora väggar av plockgodis i affärerna och extra stort godisätande runt jul och påsk har inte gjort att godiskomsumtionen minskat för tänderna.

Att detta inte är ett lyft för tandhälsan är ingen hemlighet. Vem har inte fått förmaningar om att äta mindre godis på Folktandvården. Men varför är godis farligt för tånderna och vilka sorter är farligast?

Sockret den stora boven

Anledningen till att godis är så gott och oemotståndligt är att det innehåller så mycket socker. Härligt härligt med farligt farligt! Sockret omvandlas av munnens bakterier till syra, vilket i sin tur leder till hål i tänderna. Socker finns givetvis i en massa andra livsmedel med det som gör det extra farligt är att godis ofta är segr och mjukt och lätt fastnar mellan tänderna, där syran ligger och fräter länge. Kolor och andra sega godisbitar avrådes därför starkt ifrån om du är orolig för din tandhälsa.

Men det handlar i första hand om vilka sorters godis du äter, eller hur mycket. Det som mest påverkar dina tänder är hur du äter. 10 godisbitar på en timme är farligare för tänderna än dubbel så många på tio minuter. Det är för att det är tiden man utsätter tänderna för syran som är mest avgörande. Och godis sitter man ofta och äter på under en hel lördagskväll, inte undra på att tänderna  tar stryk.

Viktigt att snabbt få bort resterna

Dessutom är det viktigt att snabbt få bort godisrester som har fastnat mellan tänderna. Undvik roll-kolor och liknande alltså. Ett bra tips är att tugga ett fluortuggummi efter godisintag, men du vänta med att borsta tänderna ett par timmar.

En annan typ av problem är skadade tänder. Även här är tänderna lite mer utsatta runt högtiderna. Exempelvis knäck och sega kolor är ökända plombutdragare och kan även leda till att tänder bits av vid för hårt tuggande. Därför rekommenderar vi att du äter måttligt av dessa godistyper, och att du tuggar försiktigt. Men om olyckan skulle vara framme är det bara att ta kontakt med tandläkaren.


Liknande artiklar

Kan man ha tandvärk utan hål?

Avdomnad tunga – kan vara varningstecken

 

Välkommen att kontakta oss idag!
26 Aug 2021