Det händer att tänder hos barn, trots att de ser friska ut, kan vara porösa och känsliga. Det beror oftast på en mineraliseringsstörning, som brukar dyka upp på barnets sexårständer, de första permanenta kindtänderna.
Porösa tänder kan bero på mineraliseringsstörningar
Orsaken till varför vissa barn får mineraliseringsstörningar på tänderna är oklar, men forskning har visat att barn som ammats i sex månader utan att ha fått annat kosttillskott som välling eller bröstmjölksersättning löper fem gånger så stor risk att få en mineraliseringsstörning.
”Om tänderna är så pass porösa att de riskerar att gå sönder kan de behöva behandling. Tänderna kan se helt friska och hårda ut men ändå ha ett så pass poröst ytskikt och emalj att bakterier kan ta sig in i tandnerven”
Mineraliseringen är den process som formar tänderna och gör dem hårda. Under mineraliseringen lagras bland annat kalk och fosfor i tandanlaget. Mineraliseringen av mjölktänderna påbörjas redan tidigt under graviditeten och de permanenta tänderna börjar mineraliseras strax innan eller efter förlossningen och pågår sedan till dess att barnet är mellan sex och sju år. Om något stör processen blir tänderna inte så hårda och motståndskraftiga som de ska. Dessutom blir den påverkade tanden eller tänderna också missfärgade och lite genomskinliga.
Många tandläkarbesök
En mineraliseringsstörning kan alltså vara mer eller mindre omfattande. I vissa fall kan tänderna bli så porösa att de lätt får sprickor och gör ont, vilket så klart är jobbigt för barnet, framför allt eftersom det innebär många tandläkarbesök under barndomen. Det kan också ila i tänderna. Barn med mineraliseringsstörningar på tänderna utvecklar oftare än andra barn en motvilja mot att gå till tandläkaren.
Behöver man behandla porösa tänder?
Det är dock inte alltid en tand med mineraliseringsstörning måste behandlas. För det mesta räcker det att ta hand om tänderna lite extra med tandborstning och tandtråd. Men om tänderna är så pass porösa att de riskerar att gå sönder kan de behöva behandling. Tänderna kan se helt friska och hårda ut men ändå ha ett så pass poröst ytskikt och emalj att bakterier kan ta sig in i tandnerven och orsaka infektioner. En sådan tand kan behöva rotfyllas, eller penslas med ett skyddande lager fluorlack.
Om ett barn har en mineraliseringsstörning på någon eller flera av tänderna så brukar tandläkaren se detta redan vid någon av de första kontrollerna. Det är bra, eftersom föräldrarna då kan göras medvetna om vad det innebär och vad man kan göra för att lite extra hand om de porösa tänderna.
Liknande artiklar
Så påverkas dina tänder av att tugga tuggummi
Vanlig tandborste eller eltandborste?
Andra inlägg
- Populära myter om tandvård
- Är vaping eller e-cigaretter farligt för tänderna?
- Spricka i tanden - Så får du hjälp
- Olycksfall i hemmet – välj rätt försäkring
- Blödande tandkött - Orsaker och åtgärder
- Tillfällig lösning vid utslagna tänder
- Vilket godis är farligast för tänderna?
- Tandskador vid ungdomsidrott
- Så blir du av med sura uppstötningar