Akut tandlossning - vad beror det på?

Tandlossning har många orsaker

Att man tappar sina tänder kan ske av olika anledningar. Dels så kan en olycka vara en orsak: man slår ut sina tänder i samband med exempelvis idrottande. Dels så kan åldern vara en faktor och den egna genetiken kan även den vara bidragande. Tandlossning som en följd av livsstil - i kombination med genetik - är emellertid det vanligaste då man talar om akut tandlossning.

Hur du lever påverkar skicket på dina tänder. Det kan du se genom att exempelvis mycket drickande av kaffe eller thé kan leda till missfärgningar, att snus och cigaretter kan göra tänderna gula i färgen eller att exempelvis läsk och sura drycker kan skada emaljen och skapa - genom frätning - en med genomskinlig tand.

Samma sak gäller även för det du inte ser. Om du exempelvis röker så påverkar detta din tand- och munhälsa negativt. Samma sak gäller för vad du äter. En sämre kost - med mycket socker - påverkar dina tänder negativt. I kombination med en bristande skötsel så kan detta leda till akut tandlossning.

Inflammation i tandköttet ligger bakom akut tandlossning

Om man äter sämre kost, äter mycket godis, småäter samt dricker exempelvis juice, läsk eller energidrycker så exponeras tänderna för bakterier. Om man samtidigt negligerar det faktum att tänderna behöver skötas genom regelbunden - och noggrann - tandborstning, användning av tandtråd på daglig basis samt genom årliga besök hos en tandläkare så kan det leda till tandlossning.

Detta sker genom att bakterier samlas vid tandköttskanten varpå fickor kan bildas. Det leder till en inflammation. I dessa fickor så kan sedan bakterierna börja angripa tandroten och detta kan i sin tur leda till en akut tandlossning.

Det farliga är att händelseförloppet är långsamt - och svårt att upptäcka. Man kan se indikationer i form av exempelvis blödande tandkött och där man upplever en smak av var i munnen. Vid ett mer långdraget förlopp så kan man även känna att tänderna börjar kännas lösa. Detta gör att det är svårt att upptäcka förstadier till tandlossning på egen hand.

Regelbundna besök hos tandläkare

Det är också av den anledningen som regelbundna besök hos en tandläkare blir så viktiga. Vid en undersökning så kan tandläkaren dels upptäcka problem i form av tandsten som bildats vid tandköttskanten. Tandläkaren kan även både mäta och rengöra tandköttsfickor från bakterier. Dels så kan man även få värdefulla tips i form av skötsel och munhygien som kan bromsa upp den oroande utvecklingen.

Genom att besöka en tandläkare för en undersökning och en tandhygienist för en behandling så ger man sig själv bättre möjligheter att få behålla sina ordinarie tänder genom hela livet. I kombination med bättre val i den egna livsstilen samt bättre rutiner gällande tandvård så kan man få friska och starka tänder igen.


Andra artiklar inom samma område

Ilningar i tänderna | Så här ska du göra för att bota

Visdomständer | Besök en akuttandläkare om du har ont

Samband mellan migrän och tandvärk

Trygga och kunniga akuttandläkare
10 Apr 2021